Artemian kasvattaminen

Kalanpoikasten ruokinta

Artemian kasvattaminen akvaariokaloille ravinnoksi on helppoa ja mielenkiintoista. Mikäli kasvatat artemiaa kalanpoikasille, niin olet valmis noin vuorokaudessa hautomisprosessin jälkeen. Hautomisaikaan vaikuttaa lähinnä lämpötila. Kuoritutuneiden artemioiden kasvattamista voi jatkaa, niin omana harrastuksenaan kuin elävän ruuan tarjoamiseen myös isommille kaloille. Artemia on proteiinipitoista ja pienikokoista ja siten sopii erityisen hyvin poikasruuaksi antaen akvaariokalanpoikasille lentävän lähdön kasvuun.

Artemian hautominen on helppoa ja kestää noin vuorokauden. Tämän kasvatusohjeen hautomoon tarvitset:

Hautomon askartelu aloitetaan leikkaamalla limsapullosta pohja irti, jolloin lopputuloksen saadaan suppeneva hautomo. Leikkauksen jälkeen pullo on helppo huuhdella lämpimällä vedellä. Huuhtelun jälkeen kiristetään pullonkorkki paikoilleen ja asetetaan pullo ylösalaisin sopivan kokoiseen lasipurkkiin. Lasipurkin voi täyttää hiekalla tai soralla, jolloin hautomon painopiste siirtyy alemmas. Nyt voit liittää ilmaletkun takaiskuventtiiliin ja ilmapumppuun ja asettaa letkun vapaan pään hautomon pohjalle. Näin artemiahautomomme on valmistunut. 

Artemiahautomo
Artemiahautomo artemian kasvatukseen

Akvalan artemiasuolan annosteluohje artemian lepomunien hautomiseen on 15 grammaa eli noin ruokalusikallinen / litra. 1,5 litran hautomoomme mahtuu juuri sopivasti tuo 1 litra vettä, jolloin voimme käyttää edellä mainittua annostelua. Artemisuolassa on valmiina seoksena pH arvoa puskuroivia ainesosia, jolloin ohjeen mukaisella annostuksella sinun ei tarvitse murehtia pH arvosta. Suosittelemme käyttämään vedenparannusainetta sitomaan hanavedestä haitalliset yhdisteet, jotta artemian lepomunien kuoritumisprosentti saadaan mahdollisimman korkeaksi. Lisätään siis ohjeen mukaisesti suolaa ja vettä hautomoon ja kytketään ilmapumppuun virta, jotta suola liukenee tasaisesti.  Suolan liuettua voimme lisätä artemian lepomunia 1g eli noin puolikkaan teelusikallisen / litra.

Artemian lepomunien ja artemiasuolan annostelu
Artemian lepomunien ja artemiasuolan annostelu artemian kasvatuksessa

Artemian kasvattaminen on helppoa. Kun suola ja artemianmunat ovat hautomossa, niin varmistetaan, että ilmaletkun tuottama virtaus pyörittää munia hautomossa. Jos munat painuvat astian pohjalle, niin siirrä letkua hieman irti pohjasta. Munien virratessa hautomossa on aika odottaa noin vuorokausi ja kun hautomon väri muuttuu ruskeahkosta oranssiksi, niin munien tiedetään kuoriutuneen. Tämän jälkeen voit sammuttaa ilmapumpun ja odottaa hetken, sillä kuoriutuneet artemiat hakeutuvat hautomon pohjaan ja munien kuoret nousevat pintaan.

Artemia pohalla, kuoret pinnassa
Kuoriutuneet artemiat uivat astian pohjalle ja kuoret kelluvat pinnalla

Pohjalle uineet artemiat on helpointa imeä hautomon pohjasta letkulla varustetulla annosteluruiskulla. Akvalan myymään annosteluruiskunu saa kätevästi jatkonokan ilmaletkusta.

Annosteluruisku jatkonokalla
Ilmaletku annosteluruiskun jatkonokkana
Artemiat imettynä hautomon pohjalta
Artemiat annosteluruiskussa

Seuraavaksi artemioista halutaan poistaa suolavesi, ettei suolaa kerry ruokittavaan akvaarioon tarpeettomasti. Suodatetaan artemiat suodatinpussilla, huuhdellaan lasista suolavesi pois ja täytetään lasi makealla hanavedelle, käännetään suodatinpussi ja huuhdellaan artemiat makeaan veteen. Nyt artemiat ovat ruokintavalmiita kalanpoikasille.

Suodatetaan artemioiden joukosta suolavesi pois
Artemiahautomon suolaveden suodatus.
Suodatinpussi käännettynä
Käännetään suodatinpussi, jolloin artemiat on helppo huuhdella takaisin veteen.
Artemioiden huuhtelu makeaan veteen.
Artemioiden huuhtelu makeaan veteen.
Artemiat ruokintavalmiina makeassa vedessä.